12 Nisan Cum 2024
Ana SayfaHaberlerFutbol ErkekFenerbahçe’nin yeni transferi Victor Moses’ın dramatik hikayesi

Fenerbahçe’nin yeni transferi Victor Moses’ın dramatik hikayesi

- Advertisement -

Fenerbahçe’nin her konuda anlaşmaya vardığı ve özel uçakla İstanbul’a getirdiği Moses’in filmlere konu olacak dramatik bir hikayesi var. Çocukluğu büyük bir trajediyle geçen Moses’in düşler sahnesine geçiş hikayesini sizler için derledik…

Açlık, hastalıklar, iç savaşlar… Afrika dünyada acının başkentidir. Sonsuz yeraltı nimetlerinden faydalanamayan insanların tek umudu ise yer üstü nimetleridir. Safou meyvesi ve patates onlar için yiyecek kaynağı, küçük bir çocuk ise sermaye kapısıdır. O da 10 binde 1 ihtimal!

12 Aralık 1990… İç savaşları ve darbeleriyle kötü bir üne sahip Nijerya’da bir bebek dünyaya geldi. Kaduna bölgesinde yaşayan Moses ailesinin bu bebeği, “kazanan” anlamına gelen Victor adıyla şereflendirildi.

İç savaşın ortasında doğan bu bebeğin ileride adının hakkını verebileceğini kim düşünebilirdi ki? Hem de bu ünvanı silaha sarılmadan yaparak! 90’larda Nijerya’da eline silah alan dini “inanç”larını kullanarak başka bir dine mensup olanları rahatça öldürebiliyordu. Hele bir de Victor Moses gibi papaz bir babaya sahipseniz ailenizle birlikte uzun bir hayat sürebilmeniz neredeyse imkansızdı.

Yine silah seslerinin Kaduna semalarında yankılandığı vakitlerden birinde; amcası, çıplak ayaklarıyla, kendi yaptığı topun peşinden koşan Victor’u bulup hemen oradan uzaklaştırdı. Anne ve babası saldırıya uğramış, sıra ona gelmişti. Olup bitene anlam veremeden, ağlaya ağlaya amcası tarafından bir yere götürüldü. Amcasının arkadaşının evi onun için en güvenlisiydi. Ona buradan asla ayrılmaması tembihlendi. Victor futbol oynamaktan vazgeçti ama onu mutsuz eden bu değil, kafasındaki soru işaretleriydi: “Annem, babam nerede? Evime ne zaman gideceğim? Buradan çıkarsam bana ne yaparlar?” FOTOĞRAF: Goal

Bu sırada Moses ailesi Victor’un Nijerya’da yaşamaması gerektiğine karar verdi. Artık geriye tek seçenek kalmıştı: Mülteci olarak onu buralardan uzaklaştırmak. İngiliz hükümeti, Kaduna bölgesinde yaşanan olaylardan dolayı hayati tehlikesi bulunanlara sığınma hakkı vermişti. Victor da bu şanslı kişilerden biriydi, apar topar yola çıkarıldı. En ufak bir heyecan duymadan, tedirgin, merak içinde… Zira ailesinin hayatta olup olmadığını dahi bilmiyordu.

Tüm bunlar olurken henüz 11 yaşındaydı. Neyse ki İngiliz bir aile onu kendi çocukları gibi sevdi, evlat bildi. Buna en çok ihtiyacı olduğu dönemdeydi; Nijerya’dan Austin ve Josephine Moses’in ölüm haberleri gelmişti… Artık sadece fiziki olarak 11 yaşındaydı. Tek başına yeni hayatına tutunmak için 11 yaşında bir çocuk olmak yetmezdi.

Azmetti, South Norwood’da bulunan Stanley Teknik Lisesi’ne başladı. Burada eğitimini devam ettirirken futbolculuk hayalini de yaşamak istiyordu. Okul takımına girmek için çabalaması gerekmedi. Okulunun Crystal Palace’ın sahası Selhurst Park’a yakın olması onun için dönüm noktası olacaktı. Yerel bir maç sonrası keşif için orada bulunan Crystal Palace scoutları hiç zaman kaybetmeden Victor Moses’ı kadrosuna kattı!

Hayallerinin başlangıcını yaşayan bu ufak çocuktan mutlusu yoktu artık. 2008 yılına kadar oynadığı her takımda dikkat çekerek nihayet ilk profesyonel imzasını attı. 2010 kışında Wigan tarafından transfer edilecek Moses asıl patlamayı iki sene sonra yapacak ve 2012 yılında Chelsea forması giyecekti.

Kiralık olarak Liverpool, Stoke City, West Ham United forması giyen Moses, 2016 yazında Chelsea teknik direktörü Antonio Conte tarafından takım için uygun bulundu. Bu onun en doğru futbolcu seçimlerinden biriydi çünkü Victor, 38 Premier Lig maçının 34’ünde forma giyerek Londra ekibinin vazgeçilmezi oldu! Mülteci çocuk, çıplak ayakla başladığı oyunun sonunda 2016-17 Premier Lig kupasını kaldırdı!

“TANRI’YA ŞÜKREDİYORUM” —- Moses, Nijerya’da savaştan kaçıp futbolcu olduğu için şükrediyor: “Büyük bir yolculuktu benim için. Güçlü kaldım ve çok çalıştım. Futbol olsa da, olmasa da bu böyleydi. Tanrı’ya geldiğim nokta için şükrediyorum. Bu bir hayalin gerçekleşmesi.”

16 YAŞINDA İLK MAÇINA ÇIKTI —– 16 yaşında Crystal Palace’ta ilk maçına çıktı ve sonrasında önü açıldı. 2010 yılında 3 milyon euro bonservis bedeliyle Wigan’a transfer olan Moses, yaptığı patlamanın ardından 2012’de 11,5 milyon euro bonservis bedeliyle Chelsea’ye transfer oldu.

HAYALİ BARCELONA’YDI —– Çocukluğundan beri futbolcu olma hayali kuran Nijeryalı oyuncunun en büyük hedefi ise Barcelona’da oynamaktı. Chelsea’ye imza attıktan sonra da bunu gizlemeyen Moses, “Belki burada sıkı çalışırsam ilerde bir gün Barcelona’ya da gidebilirim” diyor.

“STOPER DE OYNADIM, HER YERDE OYNADIM” —– Kariyeri boyunca stoper de dahil olmak üzere her pozisyonda oynadığını belirten ve Chelsea’de son dönemde hücumcu bek olarak da görev alan Moses, kendisini forvet arkasında her yerde oynayabilen bir oyuncu olarak tanımlıyor; “Ön tarafta her yerde oynarım, sol kanatta, sağ kanatta ve forvet arkasında”

İNGİLTERE’DE OYNADI, NİJERYA’YI SEÇTİ —- İngiltere Milli Takımı’nda alt yaş kategorilerinde her seviyede forma giydi. 2007’de Avrupa U17 şampiyonasında Altın Top kazandı. U21’de bir maçta devre arasında oyundan alındıktan sonra ise İngiltere defterini kapattı; “Alt yaş kategorilerinin hepsinde İngiltere’yi temsil ettim ama sonunda Nijerya için oynamaya karar verdim. Bu sadece bir karardı”

SOSYAL MEDYAYI SEVİYOR —- Chelsea’de sosyal medyayı aktif olarak kullanan oyunculardan biri olan Moses, verdiği röportajlarda da taraftarların kendisini takip etmesini istiyor: “Twitter, Instagram Facabook, hepsinde hesabım var, taraftarlar beni takip etsin”

EMEKLİ OLUNCA EMLAKÇILIK —– Nijeryalı oyuncu emekli olunca parayı kullanarak kendi işini kurmayı planlıyor. İngiltere’de yaptığı bir açıklamada bundan bahseden tecrübeli oyuncu, “Emekli olunca kendi işimi kurmak istiyorum. Belki emlakçılık olabilir, ya da bu çerçevede bir şeyler.”

BOŞ ZAMANLARINDA DİZİ İZLİYOR —- Boş zamanlarında ve deplasman yolculuğu sırasında dizi izlemeyi sevdiğini söyleyen Moses, Netflix’in sıkı bir takipçisi. En sevdiği dizi ise Peaky Blinders.

CHELSEA’DE EN YAKIN ARKADAŞI HAZARD —- 2012’de geldiği Chelsea’de mevcut kadronun en eski oyuncularından biri olan Moses, en iyi anlaştığı oyuncu olarak da Belçikalı yıldız Eden Hazard2ı gösteriyor. Yıldız oyuncu, deplasman yolcuğuluğunda da Hazard ile birlikte oturduğunu ve çok güldüklerini kaydediyor.

Kaynak: Four Four Two-Sporun dibi

- Advertisement -
Ferhat Püsküllü
Ferhat Püsküllühttps://www.feneralayi.com
1980 yılında İstanbul'da doğdu. Fenerbahçe aşığı. Aşkını bir adım ileriye götüren Fener Alayı kurucusu.
BENZER HABERLER
- Advertisment -

Günün içinden